tirsdag 3. september 2013

Kjøkken hygiene

Kort om kjøkkenhygiene 

Vanlige årsaker til matforgiftning.
Er at maten ikke er varm nok, og at den ikke blir kjølt ned fort.

Bakterie trives veldig godt mellom 8 og 60 celsius grader. De fleste bakteriene dør med høyere varme. 

Ha god håndhygiene, vask hendene ofte, for å unngå bakterier.  



















Bruk rene redskaper.
Redskaper skal vaskes på 60 grader. Bytt klut ofte, ikke bruk klut som du bruker på golvet. Papir er det beste klute du kan bruke.

Hold maten varm.
Hvis man skal holde maten varm før servering, skal maten vær opp til 60 grader.
Om maten er lunket øker bakteriene og man blir matforgiftet.
Om du ikke skal spise maten før lenge skal du kjøle maten fort ned og varme den opp igjen når du skal spise maten.

Her er noen gode hygieneråd på kjøkkenet:
    - vask alltid hendene før du lager mat
    - vær nøye med personlig hygiene

    - dekk til matvarene, og beskytt dem mot innsekter
    - oppbevar matvarer kjølig. Ikke la pålegg stå ute lenge om gangen
    - vask og rens poteter og grønnsaker, slik jordbakterier ikke overføres til andre matprodukter
    - vask fjøl og kniv grundig mellom hver matvare som skal kuttes opp
    - mat som skal brukes senere må avkjøles fortas mulig.
Det er slik fordi bakterier trives og formes best ved 20-40 celsius grader.
    - Vær nøye med oppvask. Hvis du vasker for hånd begynner du med
 glass, bestikk, tallerkener og avslutt med gryter, kjeler og panner.
Det beste er å la oppvasken luft tørkes
    - Hold det rent og ryddig rundt deg når du lager mat
    - Bruk rene oppvaskkluter og håndkle. Vask dem ved høy temperatur, mins 90 celsius grader


















Er dette rett ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar