Kort om kjøkkenhygiene
Vanlige årsaker til matforgiftning.Er at maten ikke er varm nok, og at den ikke blir kjølt ned fort.
Bakterie trives veldig godt mellom 8 og 60 celsius grader. De fleste bakteriene dør med høyere varme.
Ha god håndhygiene, vask hendene ofte, for å unngå bakterier.
Bruk rene redskaper.
Redskaper skal vaskes på 60 grader. Bytt klut ofte, ikke bruk klut som du bruker på golvet. Papir er det beste klute du kan bruke.
Hold maten varm.
Hvis man skal holde maten varm før servering, skal maten vær opp til 60 grader.
Om maten er lunket øker bakteriene og man blir matforgiftet.
Om du ikke skal spise maten før lenge skal du kjøle maten fort ned og varme den opp igjen når du skal spise maten.
Redskaper skal vaskes på 60 grader. Bytt klut ofte, ikke bruk klut som du bruker på golvet. Papir er det beste klute du kan bruke.
Hold maten varm.
Hvis man skal holde maten varm før servering, skal maten vær opp til 60 grader.
Om maten er lunket øker bakteriene og man blir matforgiftet.
Om du ikke skal spise maten før lenge skal du kjøle maten fort ned og varme den opp igjen når du skal spise maten.
Her er noen gode hygieneråd
på kjøkkenet:
- vask alltid
hendene før du lager mat
- vær nøye med
personlig hygiene
- dekk til
matvarene, og beskytt dem mot innsekter
- oppbevar matvarer
kjølig. Ikke la pålegg stå ute lenge om gangen
- vask og rens
poteter og grønnsaker, slik jordbakterier ikke overføres til andre matprodukter
- vask fjøl og kniv
grundig mellom hver matvare som skal kuttes opp
- mat som skal
brukes senere må avkjøles fortas mulig.
Det er slik fordi bakterier trives og formes best ved 20-40 celsius grader.
Det er slik fordi bakterier trives og formes best ved 20-40 celsius grader.
- Vær nøye med
oppvask. Hvis du vasker for hånd begynner du med
glass, bestikk, tallerkener og avslutt med gryter, kjeler og panner.
Det beste er å la oppvasken luft tørkes
glass, bestikk, tallerkener og avslutt med gryter, kjeler og panner.
Det beste er å la oppvasken luft tørkes
- Hold det rent og
ryddig rundt deg når du lager mat
- Bruk rene
oppvaskkluter og håndkle. Vask dem ved høy temperatur, mins 90 celsius grader
Er dette rett ?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar